• HRup

Tips inför arbetsintervju

Planerar du att söka nytt jobb?

Efter sommaren och till hösten är den många företag som påbörjar sökandet efter nya stjärnor att förstärka sina team med. Men hur gör man då som arbetssökande för att lyckas på arbetsintervjun?

Effektiva rekryteringsprocesser är viktig del av HRups verksamhet. Vi hjälper företag inom alla typer av affärsområden, genom vår expertis och erfarenhet säkerställa att våra kunder får den personal som just dom söker. Genom detta arbete träffar vi otroligt mycket människor, läser många Cv:n och har därigenom kunnat sammanställa några av de viktigaste nycklarna till en lyckad intervju.

Nedan följer några enkla verktyg att ta med sig! 

1. Kravprofilen är din bästa vän!

Läs, läs och läs igen – i kravprofilen som är ramverket för jobbannonsen hittar du mycket av den information du behöver som exempelvis arbetsuppgifter, vilka punkter som är viktigast för företaget gällande tjänsten, startdatum för att bara nämna några exempel. Har du läst den, har du en väldigt bra grund när det blir dags för intervju.

2. Förbered dig!

· Klä dig för rollen! Plocka fram en outfit dagen innan - kravet på den är att den är hel, ren och att du känner dig bekväm i det du har på dig.

· Öva på de vanligaste frågorna som dyker upp på intervjuer.

· Läs på om företaget - det visar att du är genuint intresserad.

· Var i tid!

Titta ut några dagar innan var företaget befinner sig, hur det ser ut med parkeringar alternativt kollektivtrafik – allt för att undvika kaos i sista minuten och se till att vara på plats 5 till 10 minuter innan intervjun börjar.

3. Stäng och mobilen, pudra näsan och rätta till slipsen intervjun sätter igång:

Finns det något pinsammare än när mobilen börjar ringa i precis fel ögonblick? Stäng just därför av mobilen INNAN intervjun, så riskerar du inte att bli generad mitt under intervjun. Samma sak gäller toa-besök, se till att det är avklarat så att slipper du göra ett avbrott.

4. Hälsa med ett fast handslag!

Se personen som skall intervjua dig i ögon. Lägg på minnet vad personen heter och vad den har för roll på företaget. 

5. Ta med anteckningsblock och en kopia av ditt CV!

Förbered de frågor som du har inför intervjun och skriv ner dina frågor till rekryteraren i ditt block så behöver du inte hålla dem i huvudet under anställningsintervjun.

6. Slappna av!

Vi vet att man lätt blir nervös när man sitter på en intervju, så kom ihåg på att personen som intervjuar dig är professionell och har stor förståelse för att du kan vara nervös.

Lite nervositet visar bara att du tar intervjusituationen på allvar och är mån om att göra ett bra intryck. Andas och ta den tid du behöver för att besvara rekryterarens frågor. Kom också ihåg att alla kan göra misstag under en jobbintervju eller säga saker som kan uppfattas som konstiga eller irrelevanta. Om du gör det, bara ta det lugnt och förklara vad du egentligen menade.

7. Tänk på kroppsspråket!

Sitt vänd mot personen som intervjuar dig, undvik att ha armarna i kors och vinkla handflatorna uppåt när du gestikulerar - det visar att du inte har något att dölja. Undvik att gunga på stolen eller rycka med benen som många har en förmåga att göra när det blir nervösa, detta kan uppfattas som att du är uttråkad och vill vidare.

8. Återkoppling.

Efter intervjun, skicka ett mejl och tacka för en trevlig intervju – det uppskattar vi rekryterare och det visar att du är intresserad och motiverad! Om något specifikt efterfrågades på intervjun som exempelvis referenser, bifoga dessa. Denna återkoppling bör skickas samma dag eller senast efter 24 timmar efter intervjun.

9. Om intervjun sker online:

· Kontrollera tekniken innan! Testa mikrofon och kamera samt internetuppkoppling i god tid innan intervjun.

· Klä upp dig! Även om du kommer befinna dig i hemmet under intervjun och att rekryteraren troligtvis bara kommer se ditt ansikte. Gör dig i ordning som att du skulle gå ”riktig” intervju.

· Sitt enskilt. Placera dig ensam i ett ljus rum, där du inte riskerar att bli distraherad av djur eller familjemedlemmar.

Med dessa tips och trix önskar vid på HRup dig ett stort lycka till med dina framtida arbetsintervjuer! 

17 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla